Üniversite kütüphanelerinde politika oluşturma ihtiyacı ve İstanbul'daki Vakıf Üniversitesi kütüphanelerinde durum
Citation
Biçen Aras, B. (15 Eylül, 2019). Üniversite Kütüphanelerinde Politika Oluşturma İhtiyacı ve İstanbul'daki Vakıf Üniversitesi Kütüphanelerinde Durum. Tarık Akan Toplantıları 2 "Bilgi ve Bilgi Yönetimi Alanında Kurum Kültürü ve Politikası", İstanbul.Abstract
Türk kütüphaneciliğine katkıları nedeniyle, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Yardımcılığı yapan sanatçı Tarık Akan vefatının 3. yıldönümünde 15 Eylül 2019'da yapılan “Bilgi ve Bilgi Yönetimi Alanında Kurum Kültürü ve Politikası” başlıklı toplantı ile anılmıştır.
Politika sosyal bilimlere göre "yöneticilere karar vermelerinde rehberlik eden ilke ya da ilkeler dizisi", mühendislik bilimlerine göre ise "amaç ve hedeflere ulaşmak için oluşturulmuş eylem planı" olarak tanımlanır. Kütüphanelerde politikalar; kütüphanenin planlarını, amaçlarını ve hedeflerini destekler, personelin işlerini yapacak bilgileri edinmesini sağlar, Mevcut kararları yönlendirir ve gelecekte alınacak kararları belirler, herkese eşit hizmet sunulacağını gösterir, Kütüphanenin kullanıcılarına hangi hizmetleri sunacağını göstererek kullanıcılarını eğitir, kaynakların yerinde ve doğru kullanımını sağlar, şikayetlerde veya hukuki durumlarda personele destek sağlar, karşılaşılan acil durumlarda kütüphane yönetimi ve personelinin etkin bir şekilde müdahalesini kolaylaştırır. Bu nedenle kütüphane politikaları yazılı hale getirilmeli ve kütüphane web sayfalarında herkesin rahatlıkla ulaşabileceği şekilde paylaşılmalıdır. Bu çalışmada İstanbul'da bulunan vakıf üniversitesi kütüphanelerinde mevcut politikalara ilişkin durum tespiti yapılmış ve öneriler getirilmiştir.