Türkiye'de 2000'li yıllarda tarım politikalarının gıda güvencesi ve tarımsal üretime etkileri: Bayramiç ilçesi örneği
Citation
Açar, B. (Aralık 2021).Türkiye'de 2000'li yıllarda tarım politikalarının gıda güvencesi ve tarımsal üretime etkileri: Bayramiç ilçesi örneği = Impact of Turkey's agricultural policies on food security and agricultural production in 2000s: Bayramic district as a case study. MEF Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. ss.1-205. İstanbul, TürkiyeAbstract
Gıda güvencesi FAO tarafından tüm insanların, her zaman, aktif ve sağlıklı bir
yaşam için, beslenme alışkanlıklarına ve gıda tercihlerine uygun, yeterli, güvenli ve
besleyici gıdaya fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan erişebilmeleri olarak
tanımlanmıştır. Geleneksel güvenlik çalışmaları literatüründe daha çok gıda temini ve
açlık üzerinden kısıtlı bir şekilde ele alınan gıda ve beslenme sorunları, Soğuk Savaş’ın
bitmesinin ardından genişleyen ve derinleşen güvenlik çalışmalarında daha fazla önem
kazanan bir alan olmaya başlamıştır. Bu tez çalışması uluslararası güvenlik
çalışmalarının bu görece yeni gelişen araştırma alanı, gıda güvencesini devletler ve
uluslararası örgütler gibi başlıca karar verici aktörlerin politikaları ve tarımsal üretimin
temel paydaşlarının değişen ekonomik ve sosyal durum ve ihtiyaçları çerçevesinde
incelemektedir. Tezde tarıma yönelik korumacı politikaların terk edildiği, neoliberal
politikaların ivmelendiği, ekonomik krizler ve istikrarsızlıklar sebebiyle uluslararası
aktörlerin Türkiye tarım politikaları üzerinde etkilerinin arttığı 2000’li yıllar ele
alınmıştır. Türkiye’de tarımsal üreticilerin çoğunluğunu küçük aile işletmeleri
oluşturmaktadır ve bu grup bir yandan gıda güvencesinin sağlanmasının en önemli
adımlarından biri olan gıda mevcudiyetine katkı sağlarken öte yandan gıda
güvencesizliğine karşı kırılgan gruplar içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple bu tez
ii
çalışmasında tarımsal üretimin temel paydaşların durumlarının incelendiği saha
araştırması ana geçim kaynağının tarımsal üretim olduğu ve çoğunluğunu küçük
üreticilerin oluşturduğu Çanakkale ili Bayramiç ilçesinde yürütülmüştür. Çalışma
birincil ve ikincil verilerden oluşmaktadır. Araştırmada esas olarak nitel araştırma
yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca istatistiki veriler değerlendirilmiş ve teze
uygulanmıştır. Özelliklerine göre gruplandırılan temel paydaşlar için farklı soru
formları oluşturulmuş ve derinlemesine görüşme yöntemiyle betimleme, yorumlama
ve paydaşların bakış açılarından oluşan veri elde edilmiştir. Maksimum çeşitlilik
örneklemesi ile seçilen 10 paydaş ile görüşme yapılmıştır. Nitel araştırmada elde
edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilip bulgular yorumlanmıştır. İçerik
analizinde verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodların ve temaların
düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması aşamalarından oluşan bir
yöntem izlenmiştir. Tez çalışmasında makro tarım politikaları ve bu politikaların
yereldeki etkileri tarımsal üretim ve gıda güvencesi çerçevesinde ele alınmıştır. Food security is defined by FAO as all people, at all times, have physical,
social, and economic access to sufficient, safe and nutritious food that meets their food
preferences and dietary needs for an active and healthy life. Concepts of food and
nutrition which have been discussed from a limited perspective in traditional security
studies, gained momentum as security studies have been widened and deepened as
Cold War ended. This thesis analyzes food security which is a relatively new field of
research in international security studies, within the framework of the policies of main
decision-making actors such as states and international organizations, and the
changing economic and social circumstances and needs of the main stakeholders of
agricultural production. This study focuses on the 2000s because it is an era when
protectionist policies towards agriculture were abandoned, neoliberal policies
accelerated, and the impacts of international actors increased on Turkey’s agricultural
policies due to economic crises and instability in the country. The majority of
agricultural producers in Turkey consist of smallholder family farms, and this group
on the one hand contributes to food availability, which is one of the important steps in
ensuring food security, and on the other hand, is among the most vulnerable groups to
food insecurity. For this reason, the field research examining the conditions of the main
iv
stakeholders of agricultural production was carried out in Bayramiç district of
Çanakkale province, where the main livelihood is agriculture and the majority consists
of smallholder farms. The study consists of primary and secondary data. Qualitative
research method was preferred for field research. Statistical data was evaluated and
applied in the thesis. The stakeholders were grouped according to their characteristics
and different sets of questions were prepared for each group. In-depth interview
method is used to obtain detailed data about stakeholders’ point of view, experience
and perspectives. Interviews are conducted with ten stakeholders selected with
maximum variation sampling. The data obtained during the research are evaluated and
findings were interpreted with the content analysis method. The following steps are
taken during the content analysis: coding the data, finding the themes, reorganizing
the codes and themes, and defining and interpreting the findings. In this study, macro
agricultural policies and the impacts of these policies on local level are discussed
within the framework of agricultural production and food security.